Shikon no Tama
{Bejelentkezs}
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
     
---{Men}---
     
Cowboy Bebop
     
-{Blue Gender}-
     
{Elfen Lied}
     
--{Naruto}--
     
{Verseny}
     
--{Button}--

Trsoldal:

 

 

     
=Japn Receptek=

Japn receptek

A japn gasztronmiban a legfontosabb a szn- s eszttikai hats, valamint az alapanyagok vszakokhoz kttt frissessge. A megjelens ltalban fontosabb, mint az z. A hagyomnyos japn nnepi trendnek a tlait szinte sajnlja az ember elkezdeni, mert gy megbontja a tkletes, szemet gynyrkdtet harmnit.
A japn konyha szimbolikja szorosan ktodik a termszets a krnyezet rtkeihez, hiszen a sintoizmusnak, az si japn vallsnak az egyik legfontosabb ttele a krnyezet termszetes szpsgnek a tisztelete, gy gasztronmija is egyfajta kapcsolatkeress az istenek vilgval. Ezt csak a legfrissebb, legtermszetesebb s az vszakokat a legjobban tiszteletben tart alapanyagokbl kszlt telek fejezik ki.

 

telksztsi mdok:

Keverses sts: ez a leggyakoribb knai fzsi mvelet, wokban kszl. Az sszevgott nyersanyagot kevs forr olajon llandan kevergetve kell stni. Az ilyen sts nhny percig tart csak, gy az telek megtartjk eredeti zket, llaguk nem romlik.

Sts bo zsiradkban: ehhez a mvelethez is wokot vagy egyb mly ednyt kell hasznlni. Az olajat megfelel hmrskletre kell hevteni s az telt hirtelen meg kell stni benne. A vgn az elkszlt telrl a wok rcsn vagy paprszalvtn le kell csepegtetni a felesleges zsiradkot.

Bambuszgykny: ltalban 20X30 cm nagysg, bambuszplckbl sszelltott eszkz. Susiflk s egyb tekercsek felgngylsre hasznljk.

Wok: specilis kp alak, rendszerint vasbl kszlt knai edny, amelyben nagyon kevs zsiradkon pirthatunk, sthetnk hsokat, zldsgeket. A wokot ers tzn tforrstjuk, s a receptekben megadott, ltalban 1-2 evkanl zsiradkkal kikenjk. Ezutn kezdjk a pirtst, stst.

 

Fszerek, alapanyagok:

Tofu: semleges z, sajt llag szjbl kszlt tel.

Szjaszsz: a tvol-keleti konyhk igen fontos alkoteleme. Tbb vltozatt lehet vsrolni, van stt, vilgos, ss, gombs mrts.

Gombk: szrtott llapotban lehet kapni, hasznlat elott alaposan meg kell mosni, s kb. 20 percre meleg vzben ztatni. Az ztatvizet ne hasznljuk fel! ze enyhe, illatos, zselatinos szerkezet. Felhasznlhat tbb telhez , igen szles skln.

Bambuszrgy: tbbfle alakra vgva kerl forgalomba, fleg konzervknt. A szrtott bambuszrgyet hasznlat eltt be kell ztatni.

Wasabitorma (zld torma): frissen, krm vagy por formjban kerl forgalomba. Por esetben vzzel ssze kell keverni a kvnt llagra. Legkellemesebb ze a frissen lereszelt zldtormnak van, elksztse hasonl a nlunk is honos tormhoz.

Chilipaprika: mregers, vkony, kicsi piros paprika. Frissen, szrtva vagy rlt formban kerl forgalomba.

Chiliolaj: chilipaprika s szezmolaj keverke. Tabascoval lehet helyettesteni.

vegtszta: mungbabbl, tpika- s rizslisztbl kszl. Hasznlat eltt ztassuk forr vzbe, kln fozst nem ignyel.

Vzigesztenye (magyarul helyesen: sulyom): fehr szn, desks z, ropogs gum. Hasznlat eltt meg kell hmozni. Frissen s konzervknt is hozz lehet jutni.

Ntrium glutamt: tzes vagy parzsfuszernek is nevezik ezt a majdnem szntelen port, melyet nvnyi fehrjbl vonnak ki, telek zestsre hasznljk. Fogyasztsa allergikus tneteket okozhat.

Szezmolaj: vrsesbarna, vagy vilgos srga szn, that, ers z olaj. Knnyen megg, ezrt fszereznek vele, nem fozolajknt hasznljk a fzs utols fzisban.

Nori: szrtott, lapokk prselt tengeri moszat. Fogyaszts eltt nylt lng fltt nhnyszor elhzzuk, gy a szne megvltozik, s kellemes illata lesz.

Noritekercs nyers hallal, uborkval, rizzsel

Hozzvalk: 40 dkg rizs, 10 dkg pcolt uborka (csemegeuborka) vagy nyers hal, 5 lap nori, 0,5 dl vz, 1 evkanl ecet, 1 evkanl frissen kszlt wasabitorma, 4 tojs

Eloszr az ecetes rizst ksztjk el (ld. albb). A pcolt uborkt cskokra vgjuk. A norit pr msodpercig lng fltt mozgatjuk, amg a sznt, illatt meg nem vltoztatja. A tojsokat felverjk, s kt vkony omlettet stnk bellk. Kitertjk a bambuszgyknyt, s rtesznk egy lap norit, s esetleg a tojslepnyt is. Ecetes vzzel megnedvestett keznkkel a lap elejre tesszk a rizst. A rizs kzepre vkony cskban wasabitormt kennk. Vagy a nyers halat, vagy az uborkt rtesszk a tormra. A bambuszgykny segtsgvel feltekerjk, s jl sszenyomjuk. Levve a bambuszgyknyt, a tekercseket les, vizes kssel 2,5 cm vastag darabokra vgjuk. Kavirral, rkkal dsztjk, szimmetrikusan tlra rendezzk. Kln ednyben szjamrtst knlunk, ebbe mrtogatva fogyasztjuk.

 

Hagyms tintahalsalta

Hozzvalk: 60 dkg tintahal, 3 fej lilahagyma, 1 csokor metlhagyma, 2 szl halvnyt zeller, 1 teskanl koriander, 1 csokor kapor, 3 paradicsom, 1 citrom, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 chilipaprika, 3 teskanl cukor, 1-2 saltalevl s cikrialevl, s, fehr bors, 10-15 rkszirom

A jl megtiszttott, megmosott tintahalat metltre vagy karikra vgjuk, s kevs sval, borssal meghintve sszeforgatjuk. Forr olajon llandan forgatva megstjk, rtesszk a megtiszttott, sszetrt fokhagymt s chilipaprikt, az rlt koriandert, a metltre vgott halvnyt zellert s hagymkat. Egyszer tkeverjk. gyelni kell arra, hogy a zldsgek ne puhuljanak meg tlzottan. Cukorral citromlvel, finomra vgott kaporral zestjk, s jl sszekeverjk. Forr olajban kistjk a rkszirmot. Tlalskor cikrialevelekkel, paradicsom cikkekkel, saltalevelekkel s rkszirommal dsztjk.

 

Rizses nyers hal (Susi)

Hozzvalk: 40 dkg rizs, 50 dkg friss nyers hal, (tintahal, lazac, tuna stb) 1 evkanl frissen ksztett wasabitorma, 1 evkanl rizsecet, szjaszsz

Eloszr az ecetes rizst ksztjk el (ld. lentebb), azutn a filzett halat megmossuk, s 1-2 cm vastagsgra, 5 cm hosszsgra szeleteljk. Keznket ecetes vzbe mrtjuk, s a halszeleteket bekenjk wasabitormval. Rizslabdkat formlunk, s rnyomkodjuk a nyers halszeletekre, megformzzuk s flretesszk. Addig folytatjuk a susi ksztst, mg az sszes hozzval el nem fogy. Szjaszszba mrtogatva fogyasztjuk.

 

Ecetes rizs

Hozzvalk: 50 dkg rizs, 5 dl vz, 4 evkanl rizsecet, 3 teskanl cukor, s

A rizst tvlogatjuk s alaposan megmossuk, majd vzben feltesszk fzni. (Az eredeti susirizst kilencszer bltik le.) Felmelegtjk az ecetet, s a cukrot meg a st feloldjuk benne. Fozs kzben a rizshez adjuk s laptkanllal llandan keverjk, szellztetjk. gy lesz megfelel llag s fny. Az ecetes rizst ajnlatos azonnal elfogyasztani, ellenkez esetben takarjuk le vizes ruhval, s lehetleg nhny rn bell hasznljuk fel.

 

Polipsalta

Hozzvalk: 50 dkg polip, 15 dkg aranygomba, 10 dkg vrshagyma, 15 dkg vegtszta, 10 dkg prhagyma, 40 dgk knai kel, 5 evkanl fehrbor, 2 evkanl szjaszsz, 1 evkanl szezmolaj, 2 citrom, s, fehr bors, 1-2 csepp pir telsznez

A polipot megtiszttjuk, jl megmossuk, megfzzk fehr borral, citrommal, vrshagymval, sval zestett vzben. Ebben hagyjuk kihlni, esetleg nhny csepp piros telfestket tehetnk mg bele. Ezutn a polipot metltre vgjuk, hozztesszk a felszeletelt prhagymt, a knai kelt, a leforrzott gombt. sszekeverjk a forr vzben megztatott, leszrt vegtsztval. Meglocsoljuk szjaszsszal, citromlvel, szezmolajjal. Sval, borssal zestjk, s jl sszeforgatjuk. Bbikukoricval, paradicsommal tlaljuk.

 

Garnlarkleves korianderzlddel

Hozzvalk: 1 kg halaprlk, 20 dkg tiszttott garnlark, 1,5 l csirkeleves (leveskockbl), 10 dgk laskagomba, pr szl jhagyma, 2 szl halvnyt zeller, 1 csokor korianderzld, 2 tojs, 2 evkanl kukoricaolaj, 1 szl prhagyma, 3 evkanl rizsbor (szraz sherry), 5 dkg vegtszta, 2 evkanl kukoricakemnyt, 1 citrom, frissen rlt bors, pr szl kapor, evokanl chiliolaj, s

A halaprlkot jl megmossuk. A hosszban flbevgott, megtiszttott, felaprtott prhagymt, a nagyobb darabokra vgott zellerszrat, s a korianderzld felt a halakkal egytt a levesbe tesszk. Felforraljuk, kzben leszedjk a habjt. Meghintjk kevs sval, s flig lefedve egy rn keressztl gyenge tzn fozzk, majd leszrjk. Az vegtsztt forr vzbe ztatjuk. A garnlarkot megmossuk, lecspgtetjk, kevs sval, borssal s a fele rizsborral sszekeverjk. Wokban fellhevtett olajban megstjk, rtesszk a tiszttott, 2 cm-es darabokra vgott jhagyma felt s a megmosott, vkony szeletekre vgott gombt. Nhnyszor tforgatjuk s flretesszk. A tojsokat lazn felverjk, s lland kevers mellett a forr levesbe csurgatjuk. Kevs hideg vzzel elkevert kukoricakemnytvel besrtjk. Hozztesszk a slt rkokat, a feldarabolt jhagymt, a leszrt, sszedarabolt vegtsztt. Kevs sval, finomra vgott korianderzlddel, borssal, chiliolajjal zestjk s sszeforraljuk. Tlalskor vkony citromkarikkkal s kaporral dsztjk.

 Forrs: www.terebess.hu/keletikultinfo/lexikon/japanrp.html

     
---{ra}---
     
---{Szmll}---
Induls: 2006-02-27
     
---{Japn}---
     
---{Linkek}---
     
---{Chat}---
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     

✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal